Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Πώς να βοηθήσω γλωσσικά το παιδί μου (1-2 ετών)


  Τι μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μας, ανάλογα με την ηλικία τους;

Απλές, καθημερινές ρουτίνες και συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί μας να φτάσει τα αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικίας του!
  1. Μιλάμε στα παιδιά μας για όσα κάνουμε και όσα βλέπουμε. Για παράδειγμα, καθώς πηγαίνουμε βόλτα μπορούμε να πούμε: "Να ένα σκυλάκι! Τι όμορφο καφέ σκυλάκι! Το σκυλάκι γαβγίζει. Κάνει "γαβ". Είναι καφέ με άσπρα αυτάκια."
  2. Δίνουμε απλές οδηγίες (με 1 σκέλος) και καθώς μεγαλώνει προσθέτουμε ακόμη μια οδηγία (διπλή οδηγία). Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε: "Βάλε τα αυτοκινητάκια στο κουτί και το βιβλίο στο ράφι".
  3. Ακούω και μιμούμαι ήχους που υπάρχουν στο σπίτι ή γενικότερα στο περιβάλλον (π.χ. πυροσβεστική, πουλιά, αυτοκίνητο κ.τ.λ.). Επίσης, μπορώ να εξασκηθώ στους ήχους και τα φωνήματα ("μπ" στο μπάνιο καθώς βάζω νερό στο κεφάλι).
  4. Μεγάλωνω τις προτάσεις που λέει το παιδί και τις εμπλουτίζω με άρθρα, επίθετα, ρήματα κ.τ.λ. Για παράδειγμα, όταν το παιδί μας πει: "αυτοκίνητο", μπορούμε να πούμε: "Ναι! Είναι ένα κόκκινο μεγάλο αυτοκίνητο!"
  5. Διαβάζουμε καθημερινά βιβλία. Επιλέγουμε βιβλία με μεγάλες εικόνες και λίγα λόγια. Περιγράφουμε στο παιδί τις εικόνες. Μπορούμε, επίσης, να ρωτήσουμε ερωτήσεις σχετικά με το τι βλέπει στην εικόνα (μπορεί να μας υποδείξει πράγματα που θα του ονομάσουμε (π.χ. δείξε μου την αγελάδα) ή να μας ονομάσει εικόνες που θα του δείξουμε (π.χ. Ποιο είναι αυτό το ζώο;).
  6. Ρωτώ ερωτήσεις τις οποίες το παιδί μπορεί να απαντήσει με ναι ή όχι και ερωτήσεις του τύπου Που είναι... ή Τι είναι αυτό;
  7. Μιλάμε για τα μέρη του σώματος, τα παιχνίδια και τα ρούχα. Το παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να υποδείξει τουλάχιστον 4 είδη από κάθε κατηγορία. Μπορούμε καθώς το ντύνουμε να του επαναλαμβάνουμε τα ρούχα και τα μέρη του σώματος ("Έλα να φορέσουμε το παντελόνι. Βάλε το δεξί πόδι μέσα.").
  8. Τραγουδάμε όποτε μπορούμε (καθώς μαγειρεύουμε, οδηγούμε, παίζουμε συγυρίζουμε κ.τ.λ.). Επιλέγουμε τραγουδάκια που μιλούν για χρώματα, για μέρη του σώματος ("Κεφάλι, ώμοι"), για πρόσωπα ("Η γιαγιά μας η καλή"), ζώα ("Μια ωραία πεταλούδα", "Ήταν ένας γάιδαρος"), ρουτίνες ("κουλουράκια") κ.α.
Πηγές:
1. www.asha.org
2. www.firstyears.org


Για να είστε συνεχώς ενημερωμένοι για τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε μας στο Facebook, πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου