Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Μαθαίνοντας 1-3 νέες λέξεις την ημέρα



Η τεχνική αυτή είναι πολύ χρήσιμη, αποτελεσματική και λειτουργική. Μια ιδέα που υιοθέτησα από ένα σεμινάριο του Δρ. Γ. Γεωργίου (University of Alberta) για την τάξη μου, την οποία προσάρμοσα στο σπίτι με το κορίτσι μου.

Στόχος μας είναι να μαθαίνουμε 3 νέες λέξεις την ημέρα (αν δεν είναι εφικτό, βάζουμε ως στόχο μια λέξη την ημέρα).

Οι λέξεις αυτές μπορεί να προκύψουν:

·         από ένα παραμύθι που διαβάσαμε,

·         από μια άγνωστη λέξη που προέκυψε κατά τη συζήτηση ή

·         από μια βόλτα ή εκδρομή που κάναμε.

Τις νέες λέξεις της ημέρας τις σημειώνουμε σε έναν πίνακα, τον οποίο έχουμε σε περίοπτη θέση, σε σημείο που τον βλέπουμε συχνά. Έτσι, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία μέσα στη μέρα και στις επόμενες μέρες, αναφέρουμε ξανά τη λέξη στο παιδί μας, βάζοντάς την σε μια πρόταση. Για παράδειγμα, αν μια από τις λέξεις της ημέρας είναι η λέξη «λαχταριστό»  μπορείτε να την αναφέρετε:

ü  καθώς μαγειρεύετε (π.χ. «Μμμ, αυτό το φαγητό είναι πολύ λαχταριστό! Ανυπομονώ να το φάω!»)

ü  σε περίπτωση που δείτε κάτι σχετικό στην τηλεόραση («Φαίνεται πολύ λαχταριστό αυτό το φαγητό! Ίσως το φτιάξουμε κι εμείς μια μέρα») ή

ü  λέγοντας στο παιδί να ζωγραφίσει το πιο λαχταριστό φαγητό

ü  μέσα από παιχνίδι ρόλων στην κουζίνα, φτιάχνοντας φανταστικά φαγητά και αναφέροντας ξανά τη λέξη.

Ζητήστε και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να ρίχνουν μια ματιά στον πίνακα και να χρησιμοποιούν και αυτοί τις νέες λέξεις, σε κάθε ευκαιρία. Τις λέξεις μπορείτε να τις αφήσετε στον πίνακά σας, καθώς προσθέτετε καινούριες, μέχρι το παιδί μάθει τις λέξεις αυτές (ο καλύτερος τρόπος να σιγουρευτούμε αν τις έχει αφομοιώσει στο λεξιλόγιό του, είναι να τις αναφέρει το ίδιο στις προτάσεις του).

Προσοχή: Μια νέα λέξη δε μαθαίνεται με μια απλή αναφορά. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η λέξη αφομοιώνεται όταν το παιδί την ακούσει 8-15 φορές (αναλόγως), σε διαφορετικές συνθήκες.

Να θυμάστε: Αν μαθαίνετε, συνειδητά, έστω και μια νέα λέξη στο παιδί σας κάθε μέρα, σε ένα χρόνο θα ξέρει 365 (ή 366) λέξεις περισσότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου