Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Διαβάζοντας βιβλία στο παιδί μας...


 

Είναι καλό να διαβάζουμε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα στα παιδιά μας, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού. Αφήστε τα να διαλέξουν τα ίδια κάποια βιβλία που τους αρέσουν.

 

Έρευνες της Jessica Logan (The Ohio State University) έφεραν στην επιφάνεια την ποσότητα λέξεων που θα ακούσει ένα παιδί, μέχρι τα 5 του χρόνια αν:

o   Δεν του διαβάσουμε ποτέ: 4662 λέξεις

o   Του διαβάζουμε 1-2 φορές τη βδομάδα: 63 570 λέξεις

o   Του διαβάζουμε 3-4 φορές τη βδομάδα: 169 520 λέξεις

o   Του διαβάζουμε καθημερινά: 296 660 λέξεις

o   Του διαβάζουμε 5 βιβλία την ημέρα: 1 483 300 λέξεις

Το σημαντικότερο είναι ότι οι λέξεις που διαβάζουμε σ’ ένα βιβλίο δεν είναι λέξεις που τις ακούμε στην καθημερινότητά μας, αλλά λέξεις πιο περίπλοκες και δύσκολες. Φυσικά, το παιδί δεν θα εντάξει στο λεξιλόγιό του όλες αυτές τις λέξεις που θα ακούσει αλλά, σύμφωνα με την Logan, θα είναι προετοιμασμένο να τις κατανοήσει καλύτερα όταν τις συναντήσει γραπτώς στο σχολείο και θα αναπτύξει τις αναγνωστικές του δεξιότητες πιο εύκολα και γρήγορα (Jones, 2019).

Αν θέλετε να ενισχύσετε την ικανότητα ακρόασης και κατανόησης των παιδιών, μπορείτε να κάνετε διάφορες ερωτήσεις στο παιδί σας, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ανάγνωση:

·         Πριν (βλέποντας το εξώφυλλο και διαβάζοντας τον τίτλο): «Τι νομίζεις ότι θα συμβεί σε αυτό το παραμύθι;» ή «Ποιος νομίζεις ότι είναι ο ήρωας του παραμυθιού;» κ.τ.λ.

·         Κατά τη διάρκεια: «Τι νομίζεις ότι θα γίνει μετά;» «Τι νιώθει ο ήρωας» «Γιατί το έκανε αυτό;» «Εσύ τι θα έκανες στη θέση του;» κ.τ.λ.

·         Στο τέλος: «Τι θα ήθελες εσύ να γίνει στο τέλος;», «Γιατί σου άρεσε αυτό το βιβλίο» κ.τ.λ.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε μερικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το βιβλίο που διαβάσατε:

·         Να φτιάξετε μια σχετική κατασκευή (π.χ. να φτιάξετε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, το καράβι τω πειρατών, τα σπίτια των 3 γουρουνιών)

·         Να ζητήσετε από το  παιδί να ζωγραφίσει  την αγαπημένη του σκηνή

·         Να κάνετε αναπαράσταση (θεατρικό ή κουκλοθέατρο) της ιστορίας

·         Να διαβάσει το παιδί το παραμύθι, βλέποντας τις εικόνες κ.α.

Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, να αναφέρετε τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο.

Να θυμάστε: Είναι εντάξει να μη θέλει το παιδί να απαντήσει κάποτε σε ερωτήσεις ή να θέλει μόνο να κοιτάξει τις εικόνες, χωρίς να διαβάσετε το παραμύθι.


Πηγές:

Jones, R. (2019) Reading to your kids can boost their vocabulary by over a million words! Retrieved from http://forreadingaddicts.co.uk/news/reading-to-your-kids-can-boost-their-vocabulary-by-over-a-million-words/32631


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου