Σάββατο 15 Μαΐου 2021

10 tips για ανάπτυξη και εμπλουτισμό λεξιλογίου στο σπίτι

 


Ένας από τους κύριους αναπτυξιακούς στόχους ενός παιδιού είναι η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου του.

Σε τι χρησιμεύει το πλούσιο λεξιλόγιο;

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλούς ειδικούς και ερευνητές, οι οποίοι το θεωρούν υψίστης σημασίας:

  •   το λεξιλόγιο ενός παιδιού συνδέεται άμεσα με την σχολική του επίδοση και επιτυχία
  •  το μέγεθος του λεξιλογίου ενός παιδιού στο νηπιαγωγείο, μπορεί να προβλέψει την ικανότητά του να μάθει να διαβάζει (αναγνωστική ικανότητα)
  •  όσες περισσότερες λέξεις γνωρίζει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η  πρόσβαση που μπορεί να έχει σε πληροφορίες και γνώσεις
  • το πλούσιο λεξιλόγιο βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται και να μαθαίνουν τον κόσμο (Lowry, 2016)
  • εκτός από την αναγνωστική δεξιότητα των παιδιών, συμβάλλει, επίσης, στην ικανότητα συγγραφής, ακρόασης και κατανόησης κειμένων (Ragan, 2015)

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί που ασχολούνται με παιδιά με απώλεια ακοής επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη λεξιλογίου, αφού η πρόσβαση των παιδιών αυτών στον προφορικό λόγο είναι μειωμένη, σε σχέση με ακούοντα παιδιά.

Ως παιδί κωφών γονέων, έχω βιώσει τις επιπτώσεις του μειωμένου λεξιλογίου [Τα κωφά άτομα παρουσιάζουν δυσκολία στην αφομοίωση αφηρημένων εννοιών (π.χ. απαισιοδοξία), στην ανάγνωση και κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, στην κατανόηση συγκεκριμένων σχημάτων λόγου και εκφραστικών μέσων (π.χ. μεταφορές, αλληγορίες) και κατ’ επέκταση στην έλλειψη γνώσεως και κατανόησης παροιμιών, ανέκδοτων κ.α., έλλειψη γνώσεων λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στον προφορικό και γραπτό λόγο].

10 αποτελεσματικές δραστηριότητες εμπλουτισμού λεξιλογίου

Προσπαθώντας να βοηθήσω το παιδί μου να αναπτύξει ένα επαρκές λεξιλόγιο, προσπάθησα να εφαρμόσω, εκτός από τις πολύτιμες συμβουλές των λογοθεραπευτών και των υπόλοιπων ειδικών, κάποιες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη για την ανάπτυξη του λεξιλογίου των μαθητών, καθώς και μεθόδους που βρήκα αξιόλογες μέσα από σχετική βιβλιογραφία. Από όλα αυτά που έχω δοκιμάσει και εφαρμόσει, συγκέντρωσα πιο κάτω 10 βασικές δραστηριότητες, τις οποίες βρήκα αποτελεσματικές (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε πάνω στο κάθε σημείο ξεχωριστά):

  1. Διαβάζουμε βιβλία καθημερινά
  2. Μαθαινουμε 1-3  νέες λέξεις την ημέρα
  3. Περιγράφουμε στα παιδιά όλα όσα κάνουμε 
  4. Αντικαθιστούμε ήδη γνωστές λέξεις με συνώνυμες
  5. Δίνουμε ευκαιρίες για συζήτηση
  6. Βάζουμε ταμπέλες στα αντικείμενα του σπιτιού
  7. Δεν υπεραπλουστεύουμε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε
  8. Αφιερώνουμε χρόνο για παιχνίδι
  9. Χρησιμοποιούμε περιγραφική γλώσσα
  10. Οργανώνουμε εκδρομές και εξορμήσεις
     Όλα από τα πιο πάνω γράφτηκαν από μια μητέρα παιδιού με απώλεια ακοής, με βάση τις τεχνικές που εφάρμοσε στο σπίτι, από τις γνώσεις της ως εκπαιδευτικός και από ίδια πείρα. Δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τους ειδικούς, λογοπαθολόγους, λογοθεραπευτές κ.α., η αρωγή των οποιών θεωρείται πολύτιμη.

     Πηγές:
     Lowry, L. (2016). Build you child's vocabulary. Retrieved from http://www.hanen.org/helpful-info/articles/build-your-childs-vocabulary.aspx
     Ragan, T.J. (2015). 5 Tips to maximize your vocabulary instruction. Retrieved from https://leader.pubs.asha.org/do/10.1044/5-tips-to-maximize-your-vocabulary-instruction/full/

     Για να είστε συνεχώς ενημερωμένοι για τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε μας στο Facebook, πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου