Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Δίνοντας στα παιδιά ευκαιρίες για συζήτηση...



Πόσες φορές ρωτήσαμε τα παιδιά πώς πέρασαν στον σταθμό και πήραμε την απάντηση «Καλά»; Το μυστικό είναι να δελεάσουμε τα παιδιά με τις κατάλληλες ερωτήσεις. Προτιμήστε ερωτήσεις που δε δέχονται μονολεκτικές απαντήσεις (Ναι/Όχι/Καλά) και κάντε λίγο πιο ενδιαφέρουσες τις ερωτήσεις σας.

Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσετε «Πώς πέρασες σήμερα;» μπορούμε να ρωτήσουμε «Πες μου 2 πράγματα που σου άρεσαν και 1 πράγμα που δε σου άρεσε». Ακόμη, θέτοντας ερωτήσεις του τύπου «Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις/να θυμώσεις/να λυπηθείς/να χαρείς», δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και να σας «αποκαλύψει» κάτι που συνέβηκε και που, ίσως, να μη σας το ‘λεγε.

Ευκαιρίες για συζήτηση μπορούμε να βρούμε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως:

à    Στο διάλειμμα μιας θεατρικής παράστασης ή μιας ταινίας, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να φανταστούν τι θα γίνει στη συνέχεια ή (στο τέλος) πώς θα ήταν το τέλος της ιστορίας, αν έγραφαν αυτοί το σενάριο.

à    Κατά τη διάρκεια του φαγητού, όπου όλη η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη. Μια καλή ιδέα που θα προσελκύσει τα παιδιά (τα δικά μου ενθουσιάζονται) είναι το "Βαζάκι της συζήτησης", όπου όλοι πρέπει να απαντήσουν από μια ερώτηση.

à    Ακόμη και αφότου παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους παιδική σειρά (όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε τις οθόνες, αλλά είναι αναπόφευκτο), μπορούμε να τη συζητήσουμε μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου