Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Αφιερώνοντας χρόνο για παιχνίδι...


 

Δυστυχώς, ο χρόνος που έχουν τα παιδιά για παιχνίδι μειώνεται ολοένα και περισσότερο (εθισμός στις οθόνες, πιεσμένο πρόγραμμα κ.α.) παρόλο που είναι κοινώς αποδεκτός ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, έρευνες δείχνουν ότι το παιχνίδι μπορεί να βελτιώσει τις οργανωτικές δεξιότητες των παιδιών, την ικανότητά τους για προγραμματισμό, συνεργασία και έλεγχο των συναισθημάτων τους. Συμβάλλει, επίσης, στην ανάπτυξη της γλώσσας, μαθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και στην αντιμετώπιση του άγχους!

Παρόλο που ΟΛΑ τα παιχνίδια είναι ικανά να προσφέρουν όλα αυτά τα οφέλη, σας προτείνουμε πιο κάτω μερικά παιχνίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών:

o   Παιχνίδια ρόλων (π.χ. μαγειρική στην κουζινούλα, μηχανικός αυτοκινήτων, δάσκαλος σε σχολείο)

o   Επιτραπέζια παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους (εκτός από τη γλωσσική ανάπτυξη, τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες και οδηγίες)

o   Παιχνίδια με γαντοκούκλες/ κουκλοθέατρο

o   Παιχνίδια λέξεων ή μνήμης

o   «10 ερωτήσεις»: Το παιδί πρέπει να μαντέψει το αντικείμενο που βάλαμε στο μυαλό μας, κάνοντας μας ερωτήσεις

o   Παιχνίδια μιμήσεων / παντομίμας (μπορείτε να μιμηθείτε ζώα, συναισθήματα, επαγγέλματα κ.α.

 

Βιβλιογραφία:

American Academy of Pediatrics (2018) The Power of Play: A Pediatric Role in Enhancing Development in Young Children in Pediatrics, Official Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου